Recept voor: Koekjes – Duivekater

Ben je op zoek naar een heerlijk zoete lekkernij om te serveren bij de koffie of thee? Dan is de Duivekater een perfect recept om uit te proberen! Deze traditionele Hollandse koekjes zijn zacht van binnen en knapperig van buiten, en hebben een heerlijke smaak van kaneel en citroen. In dit artikel delen we het recept voor Duivekater koekjes, en geven we wat extra tips om ervoor te zorgen dat jouw koekjes perfect lukken.

Duivekater koekjes zijn al eeuwenlang populair in Nederland. Het recept komt oorspronkelijk uit de provincie Noord-Holland, waar het als een traditionele lekkernij wordt gezien. De naam “Duivekater” verwijst naar de vorm van de koekjes, die lijken op een gevouwen en gedraaide kat.

Om te beginnen met het maken van jouw eigen Duivekater koekjes, heb je de volgende ingredi├źnten nodig:

– 250 gram bloem
– 125 gram boter
– 125 gram suiker
– 1 ei
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel kaneel
– Rasp van 1 citroen
– Een snufje zout

Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden Celsius. Meng vervolgens de bloem, suiker, bakpoeder, kaneel, citroenrasp en een snufje zout in een kom. Voeg daarna de boter toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Als het deeg te droog is, kun je een klein beetje melk toevoegen om het wat smeuïger te maken. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.

Na het rusten, rol je het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Snijd het deeg vervolgens in repen van ongeveer vijf centimeter breed. Vouw de repen dubbel en draai ze met een kwartslag, zodat er een gedraaide vorm ontstaat die lijkt op een kat. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met een losgeklopt ei voor een mooie glanzende afwerking.

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de Duivekater koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig. Houd goed in de gaten dat de koekjes niet te donker worden, want dan kunnen ze bitter smaken. Laat de koekjes even afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.

Duivekater koekjes zijn heerlijk om te serveren bij een kopje thee of koffie. Ze zijn knapperig van buiten en zacht van binnen, met een delicate kaneel- en citroensmaak. Je kunt de koekjes ook besprenkelen met wat poedersuiker voor een extra feestelijk effect.

Met dit recept kun je zelf de traditionele Hollandse Duivekater koekjes maken. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens leuk om te maken. Veel bakplezier en geniet van jouw zelfgemaakte Duivekater koekjes!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *